piatok 21. júla 2017

Desivá príšera Finestre. Tam, kde sa práši od kolies a cyklisti starnú

S výškou 2 178 metrov bude Colle delle Finestre najvyšším bodom tohto ročníka a miestom, kde sa udelí Cima Coppi, cena pre najlepšieho muža na najvyššom vrchole Gira. "Tá etapa sa mi páči najviac, pretože v týchto miestach veľa trénujem," pochvaľoval si Talian Aru a víťazné ťaženie z piatkovej etapy mu dávalo nádej na naplnenie snov.

Brutálne kopec v Piemonte objavil vtedajší direktor Gira Zomegnan a zakaždým etapu naplánoval s cieľom v Sestriere.Prvýkrát, pred desiatimi rokmi, si tam pre slávu išiel Talian Di Luca, o šesť rokov neskôr bol najlepší Bielorus Kirijenka, dnešný kolega Leopolda Königa vo Sky.

Cesta k vrcholu evokuje návrat do cyklistické prehistórie - zatiaľ čo desať úvodných kilometrov kopca nesie nálepku štandardn� �, jeho finále tvoria kúzlo kopca, lákadlo fanatikov a postrach cyklistov.Posledných osem kilometrov vedie po štrkovej ceste.

"Keď som bol mladý, robil som aj cyklokros as takými podmienkami nemám problém," tešil sa Aru.

Finestre má priemerný sklon 9 percent a právom si nárokuje nálepku najťažšieho stúpania tohto ročníka. "Kopec začína na úzke, pomerne prudké lesnej ceste a následne prejde v štrkovú cestu, ktorá je ale celkom ujazdená a predsa len miernejší ako predchádzajúce pasáž," popisoval Roman Kreuziger, ktorý prašnou epopej okúsil pred štyrmi rokmi.


akokoľvek nebezpečne vzhľadom na mechanické problémy sa Finestre môže javiť, v minulosti skôr rozhodovala jeho opačná stavkove bonusy strana, zjazd do údol ia pod Sestriere. "Po prejazde vrcholom príde nezabudnuteľný zážitok - fantastický zjazd.Ten som si vtedy užil, "tvrdil pretekár Tinkoff-Saxo.

Kreuziger vtedy cestou k vrcholu odtrhli, on však diabolskú sólovú stíhacie jazdou zlikvidoval 50sekundové manko za skupinou s Contadorom a ďalšími favoritmi a hájil trikot najlepšieho mladíka pred dotieravým Kruijswijkem. "Finestre musíte brať ako celok, stúpanie + zjazd. Pre diváka úžasný zážitok, pre nás pretekárov až tak nie. "

Zjazd bol scénou veľkého návratu aj v roku 2005. Keď ružový Savoldelli vchádzal do svahov Finestre, viedol Giro o 2:09 minúty pred simónie, Venezuelan Rujana bol o ďalších 50 sekúnd späť.O hodinu neskôr bola Taliani misia v nebezpečenstve - Simoni už sa virtuálne obliekal do ružovej a to všetky čakalo ešte raz Sestriere.

Lenže Savoldelli vtedy zase raz potvrdil, prečo mu hovorili Il Falco - Sokol. Snáď najlepšie zjazdár svojej generácie zbesilou jazdou strmhlav dole zlikvidoval všetky nebezpečenstvá a do Milána sport stavky k posledným etape letel s mečbal. Tesne potom vyhral Giro pred simónie a o takmer tragickom dni v horách povedal: "Vtedy som zostarol snáď o desať rokov."

stavkovanie

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára